9x schitterende treinroutes door het zuiden van India

9x schitterende treinroutes door het zuiden van India9x schitterende treinroutes door het zuiden van India

India is een treinland bij uitstek: ruim 70.000 spoorkilometers, 7172 treinstations en 23 miljoen treinpassagiers per dag. Een treinreis hoort bij een vakantie in India. Ter inspiratie daarom negen waanzinnige treinroutes die merendeels het zuiden van India doorkruisen.

1. Van Vasco da Gama naar Londa met de Goa Express
Met deze verbinding ben ga je in 3,5 uur van havenstad Vasco da Gama in Goa aan de westkust van India naar Londa in Karnataka. De snelheid gaat een tandje hoger als de trein de West-Ghats bereikt en het landschap bergachtig is. Watervallen en diepe valleien wisselen elkaar af tot het eindpunt in Londa. De complete Goa Express is 2200 km lang, duurt bijna 40 uur en eindigt in Mathura.

2. Over 2000 bruggen met de Mandovi Express
Overbrug een afstand van 580 km in ruim 12 treinuren met 18 stops onderweg. Koersend langs de zuidwestkust van India op de Konkan Railway die maar liefst 92 bergtunnels en 2000 bruggen met elkaar verbindt. De Konkan Railway wordt gezien als een bouwwonder en schotelt reizigers een adembenemend mooie route voor.

3. Van het uiterste zuiden naar Kerala met de Island Express
Het meest zuidelijke puntje van India is Kanyakumari (voorheen Kaap Comorin), populair als bedevaartsoord en het zien van spectaculaire zonsondergangen. De Island Express vertrekt om 10.30 uur en rijdt in 2 uur en 15 minuten naar Trivandrum in Kerala. Door dichtbebost groen, met veel palmbomen en grassige bermen, typerend voor de deelstaat. De Island Express telt in totaal 944 km, start in Bangalore en kun je afleggen in 19,5 uur.

4. Luxe treinen met Golden Chariot van Bangalore naar Goa
Voor een heel bijzondere ‘India off the beaten track treinervaring’ vlieg je met Jet Airways naar Bangalore. Pak de Golden Chariot om in 8 dagen van Bangalore (Karnataka) naar Goa te reizen. Een super-de-luxe trein, bol van klassieke Indiase pracht en tradities. De trein maakt stops bij het Kabini wildlife sanctuary en doet onder meer UNESCO-werelderfgoed Hampi en Badami aan. Met 44 airconditioned slaapcoupés, Ayurvedische spa voor massages en twee restaurants die zo uit een film lijken te komen. Te boeken tussen oktober en maart.

5. Pamban Island aandoen vanuit Tamil Nadu naar Rameshwaram
Wie avontuurlijk wil treinen, koopt een ticket voor de treinroute tussen Mandapam in Tamil Nadu naar Rameshwaram op Pamban Island. Een echte aanrader en in veel lijstjes genoemd als een van de mooiste Indiase treinreizen. Het voert je mee over de tweede langste brug van India (2 kilometer), de Pamban Bridge, en is de enige manier om van het vasteland van India op Pamban Island te komen. Pamban is bekend vanwege de Ramanathaswamy tempel, opgedragen aan de god Shiva en de intrigerende spookstad Dhanushkodi (in 1964 verwoest door een cycloon), maar ook de stranden mogen er zijn.

6. Indiase natuur van de West-Ghats tussen Bangalore en Mangalore
Deze natuurrijke treinroute start in de Tuinstad van India, Bangalore, en voert 506 km lang richting Mangalore, de belangrijkste havenstad van deelstaat Karnataka. Een bijzondere fraaie reis door de West-Ghats bergketen en 57 tunnels, langs oerwouden, rivieren en over spannende bruggen. Je komt onder meer door Yedakumari, een klein treinstation halverwege de twee steden waar de afdaling van de Ghats naar zeeniveau begint.

7. Mooi Malnad vanuit de trein zien tussen Hassan en Mangalore
De Malnad-regio betekent letterlijk ‘land van de heuvels’ en strekt zich uit van de West- en Oost-Ghats tot de districten Kodagu en Hassan in Karnataka. Hier pak je een trein tussen Hassan en Mangalore om 244 km lang vanuit het treinraam een panorama te zien van watervallen, hoge bergen en rijstvelden. Overdag in zo’n 8 uur te bereizen met de Yesvantpur Junction Karwar Express.

8. In een Toy Train op de Nilgiri Mountain Railway in Tamil Nadu
India kent een aantal smalspoorlijnen waarop kleine locomotieven boemelen van A naar B, ook wel Toy Trains genoemd. De 46 km lange treinroute de Nilgiri Mountain Railway uit 1908 is er een van. Deze fraaie treinrit start in Mettupalayam in Coimbatore, komt door Coonoor en eindigt 5 uur later in Udagamandalam (ook wel Ooty) in de deelstaat Tamil Nadu. Een aaneenschakeling van spectaculaire groene valleien, steile bochten, 250 bruggen en 16 tunnels.

9. Snelste langeafstandstrein de Kerala Express
De Kerala Express is een supersnelle expresstrein die dagelijks rijdt tussen Trivandrum in Kerala en New Delhi, een afstand van 3032 km overbrugt en onderweg 40 keer stopt. De gemiddelde reistijd voor de totale route bedraagt ruim 50 uur, maar je kunt natuurlijk ook delen ervan kiezen. Onder meer tijdens het belangrijke Onam oogstfestival in Kerala is het druk op deze treinroute. Aan boord is catering en voor dekens en kussens wordt gezorgd, er zijn geen slaapcoupés.

Tip: koop een Indrail-pas als je veel met de trein wilt reizen door India. Daarmee reis je onbeperkt door het land voor de duur van de pas, vanaf een halve dag tot 90 dagen. Meer informatie over deze pas en andere treinroutes is te vinden op de site van Indian Railways Enquiry.

1
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.