Een week op Bali: de leukste plekken en activiteiten

Een week op Bali: de leukste plekken en activiteiten

Inhoudsopgave

Bali heeft veel leuke plekjes om te verkennen: van de groene rijstvelden tot de witte zandstranden en sfeervolle eettentjes. Voyago.nl was een weekje op het eiland en neemt je mee langs de leukste highlights. Plus geven we je handige tips voor je reis!

Wij beginnen onze reis in Sanur. Langs het brede zandstrand ligt een boulevard met kleine souvenirshops, maar ook kleurrijke restaurantjes waar je het echte eilandgevoel kunt ervaren (lees: drinken uit een kokosnoot en turen naar de palmbomen en de zee).

Rijstvelden
We laten Sanur achter ons en rijden in noordelijke richting naar het culturele hart van Bali: Ubud. Het idyllische plaatje uit de film Eat Pray Love wordt werkelijkheid bij het zien van de rijstterrassen van Tegalalang. Onze Bali-gids Dewa van DMC Panorama Destination weet ons alles te vertellen over de rijst die op Bali wordt verbouwd. We zien Basmati, rode rijst, zwarte rijst en plakrijst (lemper). Terwijl we door de rijstvelden lopen, verbazen we ons over de vele tinten groen. Wat een kleuren! De picture perfect maak je op de welbekende Bali swing, als je het tenminste aandurft. In Ubud tref je veel toeristen. Het is dé plek van creatieve yogi’s, vegan en glutenvrije eettentjes; heel hip dus. Maar er zijn ook genoeg leuke warungs, lokale mini-restaurantjes waar je traditionele gerechten kunt bestellen. En voor weinig: voor nasi goreng betaal je een kleine 4 euro.

Tips voor wanneer je in Ubud bent: shoppen in de leuke winkelstraatjes (niet alleen souvenirs), de kunstmarkt bezoeken of naar Sacred Monkey Forest met de ondeugende aapjes.

Vleermuizen tempel
De volgende dag vervolgen we de reis richting de oostkust. Onderweg stoppen we bij de Goa Lawah Tempel, een opvallende verschijning vanwege de diepzwarte kleur van het lavasteen. Ook wel bekend als de Vleermuizen tempel, en je kunt wel raden waarom: de tempel is gebouwd rondom een grot vol met vleermuizen. Zij worden gezien als het leger voor de god waaraan de tempel is gewijd: de god van de zee. De hele week is het volop genieten van de Indonesische keuken, maar het zelf maken is nog best een uitdaging.

Onbekende plekjes
In het plaatsje Manggis leren we hoe je Bumbu Bali (kruidenpasta), saté ayam, tum be pasih (vis in bananenblad) en nasi goreng kunt maken. Er wordt gesneden, gehakt, gevijzeld en geproefd, en uiteindelijk verschijnt er een prachtig maal op tafel. We eindigen deze dag in het gemoedelijke vissersdorpje Candi Dasa. Dit is samen met Manggis een nog wat onbekende plek in het oosten van Bali, waar je helemaal tot rust kunt komen. De natuur is hier prachtig: groene heuvels met bossen, palmbomen, wit zandstrand en een blauwe zee.

Waterpaleis en shopwalhalla
Vanuit Candi Dasa reizen we af naar de populaire toeristische stad Nusa Dua. Vergelijkbaar met Sanur: kleine eettentjes, kraampjes en hotels en een gemoedelijke sfeer. Op de weg ernaartoe is er van alles te zien: bananen-, mango- en palmbomen, rijstvelden en een groep spelende macaca’s, de enige aapsoort op het eiland en volgens Balinees geloof een heilig dier. We maken een stop bij het Taman Ujung Waterpaleis, destijds gebouwd voor de koninklijke familie. Drie vijvers zijn met elkaar verbonden door bruggen, paden en tuinen, en van bovenaf heb je een prachtig uitzicht. Elke zondag kun je hier waterfietsen.

De volgende dag rijden we naar Seminyak: het shopwalhalla van Bali, met één lange straat vol met winkeltjes. Het heeft de sfeer van een gezellige badplaats, met een breed zandstrand en beachclubs langs de kust. Hier drink je overdag een smoothie, koop je Havaianas of een leuk souvenir, en ga je in de avond op stap. De barretjes zijn tot laat in de avond geopend. Seminyak licht dichtbij Legian, een andere populaire kustplaats. Het heeft veel weg van Seminyak, met hippe eettentjes, leuke hotels, surfscholen en winkels met de bekendere merken.

Meer strand
Legian Beach is misschien wat minder breed, maar loopt wel ver door in de lengte, langs een gezellige boulevard. Legian ligt naast Kuta, dus voor uitgaan zit je ook hier op de juiste plek. De laatste dag op Bali gaan we nog dieper het zuiden in, naar Pandawa Beach. Dit is één van de bekendste stranden van het eiland, en voor ons de plek om de laatste uurtjes door te brengen. Leuk om te doen in deze omgeving: parachutespringen!

Tip: op Bali valt het hoogseizoen in juni tot en met augustus. Van november tot maart is het regenseizoen, vanaf april begint de droge tijd. Het beste reisseizoen volgens onze gids: september en oktober. Dan is het droge tijd en minder druk.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten