Belize Barrier Reef niet langer bedreigdBelize Barrier Reef niet langer bedreigd

Hoewel het lijkt alsof we de laatste tijd alleen slecht nieuws over onze aarde lezen, is het niet alleen maar kommer en kwel. Deze week heeft UNESCO het Belize Barrier Reef, het grootste koraalrif op het noordelijk halfrond, van de lijst met bedreigd werelderfgoed geschrapt.

UNESCO, het educatieve wetenschappelijke en culturele bureau van de VN, heeft dinsdag gestemd om het rif te verwijderen van de lijst met bedreigde sites, omdat het niet langer direct gevaar loopt. Toen het rif aanvankelijk werd toegevoegd aan de lijst in 2009, noemden de Verenigde Naties het plannen voor olieboringen en toeristische ontwikkeling als oorzaak, ook maakten ze zich zorgen over het weghalen van mangroven. Sinds 2009 heeft de regering van Belize de oliewinning rondom het rif verboden en beschermt het de mangrovebossen aan de kust. Hoewel de dreiging is gematigd, zijn experts nog steeds voorzichtig met betrekking tot de toekomst van het rif, vooral als het gaat om klimaatverandering en vervuiling door plastic.

Wetenschappers hebben tekenen waargenomen van koraalverbleking op het Belize-rif, wat ontstaat wanneer ongewoon warm water ervoor zorgt dat het koraal de plantachtige organismen verliest die het in leven helpen houden. Bijna een kwart van het rif werd in 2015 en 2016 getroffen door koraalverbleking, volgens een rapport van het Healthy Reefs for Healthy People Initiative. De dood van koraalriffen kan ook het einde betekenen voor veel van de meest kleurrijke vissoorten, omdat het koraal de thuisbasis vormt voor een kwart van de vissen in de zee. Maar voor nu kan dit worden gezien als een kleine milieuoverwinning.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.