10x dichtbij de Costa Ricaanse cultuur komen10x dichtbij de Costa Ricaanse cultuur komen

Costa Rica: puurder en verfrissender krijg je het niet. Zelfs terugkerende bezoekers ontmoeten er nieuwe mensen, gaan er nieuwe avonturen aan en ontdekken nieuwe dieren. Reis naar Costa Rica en wie weet ontdek je ook een nieuw stukje van jezelf. Dit zijn tien manieren waarop je Costa Rica steeds opnieuw beleeft.

1. Neem de tijd om door het land te reizen
Het is misschien verleidelijk om bij aankomst op de luchthaven meteen in een busje te springen om zo snel mogelijk bij je verblijfplaats te zijn, maar doe het niet. Wie echt wil opgaan in de groene landschappen, de valleien, de geur van ananas en orchidee en de uitgestrekte vergezichten, dient langzaam te reizen. Huur bijvoorbeeld een 4×4 met een gps.

2. Verwen je smaakpapillen in Barrio Escalante
Hoewel niet alles in het hippe Barrio Escalante op Brooklyn NY lijkt, dit district in San José toont veel overeenkomsten. Hier komen creatievelingen samen om koffie te drinken (wellicht beter dan die in Brooklyn) en geven kleine brouwerijen en inventieve gerechten een nieuwe dimensie aan de culinaire wereld van het hele land. Blijf bij aankomst in San José dus nog even in de buurt hangen.

3. Rondslenteren op de Mercado Central
Voor een echte culturele kennismaking met Costa Rica is de Mercado Central in het centrum van San José een goede start. Je vindt er alles: van verse biologische producten en traditionele kleding tot een ijssalon dat al 100 jaar maar een ijssmaak (een mix van vanille, kaneel en andere geheime kruiden) verkoopt. Wie de tijd neemt om ook de vele steegjes en paden van deze koopmansdoolhof te verkennen, krijgt bovendien een echte geschiedenisles.

4. Een taalcursus volgen
De taal van je bestemming spreken, kan jouw reiservaring sterk verbeteren. Verder gaan dan alleen je favoriete drankje in het Spaans te bestellen, zal de deuren van communicatie voor je openen. Maar het is ook een wederzijds voordeel: de lokale bevolking die je tegenkomt, zal het ook erg waarderen. Dus grijp je kans om Spaans te leren!

5. Meditate, surf, repeat
De stranden in Costa Rica zijn rustgevender dan welk yoga-retreat je ook kunt vinden. En wie op zoek is naar een bezigheid die hier optimaal gebruik van maak, ga dan eens surfen! Costa Rica heeft surfoorden in overvloed, voor beginners, gevorderden en iedereen die daar tussenin zit. Bovendien is het een mooie manier om in aanraking te komen met de lokale bevolking en het dagelijkse leven.

6. Een groot dierenparadijs
Wat in Costa Rica opvalt, is het respect voor dier en natuur. Niet alleen de economie is gericht op ecotoerisme, de natuur hoort bij de identiteit van het land. Van oversteekborden met leguanen tot touwbruggen voor apen en wetgeving die natuurbehoud centraal stellen. Hier is de natuur niet alleen een aanwinst, maar ook een passie.

7. Aanmelden voor een kookles
Doe jezelf een plezier en maak kennis met het gastronomische landschap van Costa Rica. Te vaak willen mensen een bestemming zien, voelen en horen. Maar je zintuigen kunnen zoveel meer voor je doen. Of het nu gaat om een Caribische kookcursus of een cursus met een koffiebrander of kaasmaker in de bergen: proef Costa Rica!

8. Bezoek de inheemse gemeenschappen
Langs de zuidelijke Talamanca bergketens liggen enkele van de minst bezochte gebieden in Costa Rica. De belangrijkste reden voor het gebrek aan verkenning is infrastructuur, je zult hier niet veel wegen vinden. Daarmee is het ook een van de meest ongerepte landschappen die je zult vinden, nog onaangetast door massatoerisme. Dat hele er-is-geen-weg probleem? Loslaten!

9. Vrienden maken met voetbal
Het belang van een potje voetbal kan in Costa Rica niet genoeg benadrukt worden. Loop naar het dichtstbijzijnde voetbalveld, glimlach, doe je best en maak nieuwe vrienden. Ervaringen met locals delen, brengt je net wat dichter bij de cultuur van het land en zorgt bovendien voor leuke verhalen bij terugkomst.

10. Leer de ‘gouden korrel’ kennen
Save the best for last! Costa Rica is gebouwd op de ‘gouden korrel’, oftewel de koffieboon. De vroege ontwikkeling van het land was te danken aan een massale internationale vraag naar zijn koffie: wegen werden aangelegd, havens gevestigd, koffiebaronnen gecreëerd. En vandaag de dag is het land nog steeds een koffiebolwerk.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.