Dit moet je weten als je naar Laos reistDit moet je weten als je naar Laos reist

Laos wordt vaak bezocht door reizigers als onderdeel van een rondreis in Vietnam, Thailand en/of Cambodja. Laos heeft als enige land in Pacifisch Azië geen kustlijn. Maar het land kent veel cultureel erfgoed en tal van andere bezienswaardigheden.

Allereerst de historische stad van Luang Prabang, gelegen in het centrale noorden van Laos. Deze plek is verkozen tot werelderfgoed door UNESCO. De oude stad beschikt over rijke culturele tradities, rituelen en artistieke kenmerken zoals muurschilderingen, houtsnijwerk en aardewerk.

Een ander indrukwekkende plaats is de ‘Plain of Jars’ op het Xieng Khouang Plateau. Deze plek bestaat uit duizenden stenen potten die allen één tot drie meter hoog zijn. Volgens een legende zijn deze potten er geplaatst om alcohol in te brouwen om een militaire overwinning te vieren. Archeologen zeggen echter dat de potten tweeduizend jaar geleden, in het Bronzen tijdperk, hebben gediend als begraafurnen.

Een derde werelderfgoed plek is het Wat Phou complex, een voorbeeld van de vroege klassieke Khmer architectuur, daterend uit de zevende tot in de twaalfde eeuw. Aan de voet van Wat Phou ligt de oude stad Shestupura, die ontstaan is in de vijfde eeuw en wordt beschouwd als de oudste stedelijke nederzetting in Zuidoost-Azië.

Het feest van het jaar
Pi Mai is het Laotiaans nieuw jaar van 14 tot en met 16 april en is het grootste festival van het jaar. Tijdens dit festival worden de huizen en Boeddhabeelden schoongemaakt. Jongeren zegenen eerst hun ouders en monniken om ze een vredelievend leven te wensen. Vaak worden bloemen en parfum in het water gestrooid om het lekker te doen ruiken. Daarnaast geloven de Lao dat dieren vrij moeten zijn en worden er vaak schildpadden, vissen en vogels losgelaten. Laos is boeddhistisch en tijdens het nieuwjaar worden er bloemen geplukt die Boeddha beelden versieren.

Gewoontes en gebruiken
De Lao staan bekend als warm, vriendelijk en open, ze hebben een diep gevoel voor respect en hoffelijkheid. Ze schudden de handen van westerse toeristen, maar de originele manier is een buiging, waarbij je de handen bij elkaar houdt. De voeten worden gezien als een minderwaardig deel van het lichaam, dus zorg dat de onderkant van je voeten nooit zichtbaar zijn. Kussen in het openbaar wordt ook niet gewaardeerd door de inwoners van Laos.

Paradijs voor natuurliefhebbers
Ook sportievelingen en natuurliefhebbers kunnen aan hun trekken komen in de ongerepte natuur van Laos. De vele groene heuvels, rivieren en watervallen in Laos zijn een goede plek voor trekking, kajakken en fietsen. Voor klimmers is er ook genoeg te doen in Laos. Het is onder andere mogelijk om op georganiseerde klimreis te gaan in de provincies Vientiane en Luang Prabang.

Daarnaast kunnen reizigers kamperen op verschillende plekken in Laos. Dit kan bijvoorbeeld met een georganiseerde kampeertocht in het Phou Khao Khouay natuurreservaat. Verder beschikt Laos over de meest uitgebreide kalksteengrotten in Azië. Een van de meest spectaculaire is de Konglor grot in het centrum van de Khammouane provincie. Het is hier mogelijk om per kleine boot door de 7,5 kilometer lange grot te varen.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De ontwikkelingen rondom de reisbranche en COVID-19 volgen elkaar in rap tempo op? Zeker weten dat u niks mist? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.