Vakantie Jordanië

Wie eens wat anders wil, reist af naar het betoverende Jordanië. Deze bestemming heeft namelijk het wauw-effect; je verwacht niet wat je ziet en er is volop belevenis! Een vakantie Jordanië staat in het teken van contrasten. Hoofdstad Amman is één van de oudste steden ter wereld met indrukwekkende ruïnes en monumenten. Daartegenover staan fantastische winkelgebieden, moderne clubs en trendy restaurants. Het is het land van wereldwonder Petra en de indrukwekkende Wadi Rum woestijn. Maar ook de plek waar je kunt dobberen in de Dode Zee en geniet van wellness-faciliteiten in luxueuze hotels.

Lees meer over Vakantie Jordanië

Jouw vakanties

Goedkope vakantie Jordanië

Je kan natuurlijk kiezen voor een luxe vakantie in de mooiste hotels van Jordanië, maar ook een goedkope vakantie Jordanië behoort tot de opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan Wadi Rum. Wadi Rum ontdek je niet op eigen gelegenheid. Veel bezoekers kiezen ervoor om bij een bedoeïenenkamp te verblijven, en vanaf daar mee te gaan op een jeepsafari of kamelentocht. Maak de ervaring compleet met een overnachting: slapen onder de sterren en wakker worden met een prachtige zonsopgang.

Luxe vakantie Jordanië

Heerlijk genieten van een luxe vakantie in Jordanië, dat staat voor prachtige hotels, schitterende bezienswaardigheden een heerlijke keuken. De Jordaanse keuken kent veel invloeden vanuit de Arabische keuken: hummus, baba ganoush (aubergine dip), tabouleh (salade met mint, tomaat, peterselie, ui, citroen en kruiden) en musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Vaak wordt dit gegeten in combinatie met versgebakken pitabrood. Het nationale gerecht is Mansaf; schapenvlees met yoghurtsaus, pijnboompitten en rijst. Jordanië produceert ook lokale wijnen en als lokaal (sterk) drankje is vooral ‘arak’ bekend. Dit naar anijs smakende drankje wordt geserveerd met ijs en water. 

Rondreis Jordanië

Wat niet mag ontbreken tijdens een rondreis Jordanië is uiteraard een bezoek aan Petra. Deze ruim 2.000 jaar oude stad is één van de zeven wereldwonderen. Door Nabateërs werd Petra uit de rotsen gehouwen en bewoond door de Bedoeïenen, om in 1812 ontdekt te worden door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burchhardt. Toen kreeg Petra de naam: de verloren stad. Een bezoek aan Petra begint met een wandeling van 1,2 kilometer door de Siq, een prachtige roze, rode kloof met rotsen van wel 100 meter hoog. De muren zijn versierd met muurreliëfs, godenbeelden, altaren en nissen. Deze Siq leidt je uiteindelijk naar de Schatkamer, het bekendste monument in de oude Jordaanse stad. Hoewel de naam anders doet vermoeden, diende het gebouw als graftempel. De façade is zo’n 40 meter hoog en een adembenemend kunstwerk.

Aqaba

In het zuidelijkste puntje van Jordanië ligt de badplaats Aqaba. Aqaba is een levendige stad, met veel leuke hotels en restaurants. Je kunt er prima wandelen of een cultureel uitstapje maken. Meer dan 5.000 jaar geleden was de stad dé haven naar het Verre Oosten. Overblijfselen van deze rijke periode zijn nog goed te vinden. Aqaba is gelegen aan de Rode Zee. Met een gemiddelde watertemperatuur van 23 graden Celsius is de Rode Zee de ideale plek voor allerlei kleurrijke soorten koraal en prachtige vissen, maar ook dolfijnen, schildpadden en zeekoeien. Duikers komen hier dan ook graag. Op veel plekken aan de kust kun je minimaal vijftig meter duiken. 

Dode zee

Met meer dan 400 meter onder de zeespiegel is de Dode Zee de laagste plek op aarde. De heilzame werking van het mineraalrijke water is al duizenden jaren bekend en bewezen. Cleopatra kwam hier volgens de verhalen graag, om dagenlang te baden. Het hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat je blijft drijven. Daarnaast bevat het water 21 mineralen, waarvan sommige nergens anders ter wereld in het water worden gevonden. Vanwege de aanwezigheid van de Dode Zee is Jordanië het land voor een heerlijke wellness-ervaring. Er zijn luxe resorts die gericht zijn op wellness, maar ook natuurlijke zoetwaterbronnen en warmwater-oases langs de oevers van de Dode Zee waar je komt voor een dagje ontspanning. 

Praktische informatie Jordanië

Wat is de hoofdstad van Jordanië?

Amman is de hoofdstad van Jordanië en één van de oudste steden, eigenzinnig, maar ook nieuw en hip. Het is een stad van contrasten: traditioneel tafelen en historische sites, maar ook moderne tentjes en een gezellige boulevard. Ga terug in de tijd met een bezoek aan de Citadel van Amman. Dit oude gedeelte van de stad bestaat uit een aantal indrukwekkende ruïnes. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Umayyad Paleis en de Tempel van Hercules. 

Welke taal spreken ze in Jordanië?

In Jordanië wordt Arabisch gesproken, maar ook verstaat een groot deel van de bevolking Engels.

Welke reisdocumenten heb je nodig voor Jordanië?

Als je naar Jordanië reist, moet je altijd een geldig paspoort meenemen waarmee je je kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Een visum kan bij aankomst op de luchthaven worden gekocht.  

Heb je een visum nodig voor Jordanië?

Ja, een visum kan bij aankomst op de luchthaven worden gekocht.  

Welke cultuur heeft Jordanië?

Jordanië heeft een hele gastvrije cultuur. Inwoners van het land vinden het dan ook niet vreemd om reizigers bij hun thuis uit te nodigen. Handig om te weten is dat vrijdag de wekelijkse vrije dag is. De meeste winkels, overheidsinstanties en banken zijn dan gesloten. Locals zie je dan ook vooral op vrijdag met hele gezin op pad.

Reizen naar Jordanië tijdens Ramadan

Reizen naar Jodanië tijdens de Ramadan behoort tot de mogelijkheden, alleen kan dit wel hinderlijk zijn voor toeristen. Veel winkels en restaurants zijn dicht, daarnaast wordt het ook niet op prijs gesteld om tijdens deze periode in het zicht eten of drinken te nuttigen. Voor toeristen is het uiteraard wel mogelijk om ergens wat te eten of te drinken, maar houd rekening met de inwoners.

Wat voor klimaat heeft Jordanië?

Jordanië heeft in het gebied rondom de Jordaanoever een warm mediterraan klimaat met milde, natte winters en warme, droge zomers. Landinwaarts heeft Jordanië onder andere een koud steppeklimaat en een koud woestijnklimaat, maar ook grote gebieden met een warm woestijnklimaat.

Wat is de beste reistijd voor Jordanië?

De zomers in Jordanië, van juni tot september zijn uitzonderlijk heet. De beste reistijd voor Jordanië is daarom in het voorjaar van half maart tot en met half mei, en in het najaar van half september tot en met half november.

Hoe lang is het vliegen naar Jordanië?

De vliegtijd Amsterdam Schiphol – Amman is 4 uur en 40 minuten.

Wat is de munteenheid van Jordanië?

De munteenheid van Jordanië is de Dinar. 

Zijn er aanbevolen inentingen voor Jordanië?

Voor Jordanië worden de volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A(besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Jordanië inentingen aangeraden tegen hepatitis B en hondsdolheid.