Nice to know: vijf feiten over SpitsbergenNice to know: vijf feiten over Spitsbergen

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Het ligt halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Deze bestemming boeit reizigers al eeuwen en is het ontdekken meer dan waard, daarom vijf feiten over spookachtig Spitsbergen.

1. De hoofdstad van Spitsbergen is Longyearbyen, hier wonen 2.000 van de 3.000 inwoners die de eilandengroep rijk is. Ooit was dit een typisch mijnwerkersdorpje, maar inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een moderne gemeenschap met gevarieerde bedrijvigheid en een verrassende variëteit aan culturele activiteiten en mogelijkheden, zoals concerten, voorstellingen, festivals en tentoonstellingen. `

2. Arctisch voedsel wordt op vele plekken geserveerd, met een hogere kwaliteit dan je zou verwachten van een kleine gemeenschap, waaronder ’s werelds meest noordelijke sushirestaurant.

3. Je kunt in Longyearbyen verschillende uitgaansgelegenheden vinden. Het uitgaansleven is dan ook een stuk bruisender dan wat je misschien zou verwachten van zo’n klein stadje.

4. Spitsbergen betekent letterlijk ‘koude kust’. Toch heeft de eilandengroep relatief een veel milder klimaat dan je zou verwachten in het hoge noorden. In Longyearbyen schommelt de gemiddelde wintertemperatuur rond de -14°C, en in de zomer is het er gemiddeld +6°C.

5. Vroeger waren zowel de walvisvangst als de jacht belangrijke activiteiten op de eilandengroep, maar vandaag de dag wordt er meer waarde gehecht aan duurzaamheid. Bijna tweederde van Spitsbergen is beschermd, een gebied dat bestaat uit drie natuurreservaten, zes nationale parken, 15 vogelreservaten en één geotopisch beschermd gebied.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.