Puglia – ontdek de prachtige hak van Italië

Puglia

Inhoudsopgave

Onbekend maakt niet altijd onbemind en dat geldt zeker voor de Italiaanse regio Puglia, dat zich bevindt in de hak van de Italiaanse laars. Je vindt er alles wat je zou verwachten van een Italiaanse regio: eeuwenoude dorpjes die trots hun geschiedenis dragen, idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, een geweldige keuken die niet moet onderdoen voor andere regio’s in Italië, de zee en prachtige stranden… Voyago geeft je een sneak preview waar als we straks weer volop mogen reizen.

Ostuni

Bijzonder aan reizen blijft het feit dat je binnen enkele uren in een totaal ander land met bijhorende cultuur bent. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vlieg je in zo’n 2,5 uur naar Brindisi. Vanuit daar rijd je in een half uurtje naar Ostuni. Wow, dit is dus pas echt Italië. Smalle straatjes met witte huizen, balkons vol bloemen en wapperend wasgoed, souvenirwinkels, gelateria’s en trattoria’s in overvloed. Je komt hier ogen tekort. En als we nog foto’s zouden maken met fotorolletjes, dan waren die nu al op. Dat belooft wat. Ostuni ligt op een heuveltop op acht kilometer van de Adriatische Zee en op een steenworp afstand van de zandstranden van Puglia. Het stadje is bekend om haar de schilderachtige witte huizen en steegjes en daarom een van de populairste toeristische trekpleisters in de regio. Op zaterdag is er ook een charmante markt met lokale producten, die je zeker niet mag missen. Er is ook een historische reden waarom de huizen hier massaal wit zijn geverfd. In de zeventiende eeuw maakte de pest miljoenen slachtoffers in de regio. De besmette huizen werden witgeverfd met een mengsel van kalksteen en water. De lokale bevolking merkte op dat er rond de witte huizen veel minder zieken vielen en dachten daarom aan een wonder. Meer waarschijnlijk lag het aan de antibacteriële werking van het calciumcarbonaat in het verfmiddel. Vandaag de dag trekken de witte huizen heel wat bekijks. De lokale overheid geeft daarom zelfs premies aan de inwoners om elke twee jaar hun huis opnieuw te schilderen.

Puglia
Trulli in Alberobello, ook wel kabouterhuisjes genoemd

Kabouterhuisjes

In het hart van Puglia ligt de beroemde vallei de Valle d’Itria. Deze roem heeft de Valle d’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden: witte huisjes met een kegelvormig dak. Vaak ook kabouterhuisjes genoemd. In totaal zijn er zo’n vijfduizend trulli te vinden in dit deel van Puglia, waarvan de oudste ongeveer driehonderd jaar oud zijn. Plan tijdens jouw reis door Puglia een bezoek aan Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes die geflankeerd worden door een kleine duizend traditionele trulli. Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de trulli zijn nu voornamelijk souvenirwinkeltjes en restaurantjes gevestigd, maar je kan er ook in overnachten. Neem plaats op een van de terrassen of slenter door de kronkelige steegjes en geniet. Dat zal je zonder enige moeite goed afgaan. Want wat is dit prachtig!

Een stad onder de stad

Matera ligt een half uurtje rijden vanaf Alberobello. Elk stukje van Puglia heeft haar eigen unieke eigenschappen en dat maakt een rondreis door deze regio geweldig. Matera is om vele redenen uniek. Het stadje in de regio Basilicata wordt al zo’n 35.000 jaar bewoond en is daarmee een van de oudste steden ter wereld en een van de eerste plaatsen waar mensen zich in Italië in de prehistorie vestigden. Maar Matera is vooral zo bijzonder om de grotwoningen, ook wel Sassi genoemd. De Sassi vormen een soort stad onder de stad – een Citta Sotteranea – en worden nog altijd bewoond of gebruikt als restaurant, museum, winkel, galerie of hotel. Deze Sassi zijn de reden waarom Matera als allereerste plaats in Italië in 1993 op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco belandde. De filmwereld ontdekte ook al vroeg hoe fotogeniek Matera is. De Sassi dienden als decor voor een groot aantal, vaak door de Bijbel geïnspireerde, films zoals The Passion of Christ van Mel Gibson, The Young Messiah, King David en Ben Hur. Het is dan ook niet vreemd dat Matera zich in 2019 – samen met de Bulgaarse stad Plovdiv – Culturele Hoofdstad van Europa mocht noemen. Wandel op jouw gemakje of samen met een professionele stadsgids door de Sassi-wijk en geniet opnieuw van de aangename sfeer die er heerst. De gids laat je zien hoe mensen vroeger in een grotwoning leefden met vader, moeder, tig kinderen en vee.  Lunchen doe je in een trattoria en geniet je simpelweg van la dolce vita.

Puglia
Polignano a Mare

Volare

De volgende stop is Polignano a Mare, een pittoresk stadje dat is gebouwd op de steile en woeste kliffen aan de Adriatische Zee. Het is er fantastisch. Of het nu komt doordat zo’n beetje iedere straat en steeg uitloopt met uitzicht over de zee en de kliffen, de vele baaitjes of de felblauwe zee… Rondom de Santo Stefano, een klein middeleeuws kerkje aan de Via Porto, vind je heel veel graffiti, maar niet zoals je bij ons op bruggen en muren ziet. Het zijn prachtige dichtregels of complete gedichten op muren of trappen. Je krijgt er vast een romantisch gevoel bij. Polignano is ook de geboorteplaats van zanger Domenico Modugno (1928-1994) die wereldberoemd werd met het lied Dipinto nel blu, beter bekend als Volare.

Je vindt er dan ook een drie meter hoog standbeeld van de beroemdste inwoner die Polignano ooit gekend heeft. Polignano staat ook bekend om het sfeervolle Grotta Palazzese, een restaurant dat is uitgehouwen in een grot.

Pasticciotto, traditioneel gebakje uit Puglia

Om je vingers bij af te likken

Lecce is de volgende bestemming ook wel het Florence van het zuiden wordt genoemd. De stad, die ook bekend staan om haar vele kerken, heeft een prachtig historisch centrum met onder meer het Piazza del Duomo en de Basilicate di Santa Croce. Het is een groot openluchtmuseum met haar mooie architectuur, veel details vanuit de Barok-periode, vele kerken en reusachtige pleinen die ineens uit het niets voor je lijken op te doemen. Een van de meest indrukwekkende Barokke gebouwen in Lecce is toch wel Basilica di Santa Croce. Een kerk uit de zeventiende eeuw met een indrukwekkende en prachtige gevel. Een andere must is het proeven van een Pasticciotto. Een licht krokant cakeje dat gevuld is met een zachte, romige crème, zoals chocolade, citroen of kersen. Om je vingers bij af te likken.

Imposant kasteel

Puglia is prachtig en daarom is het aan te raden om rond te reizen. Elk dorpje of stadje heeft zijn eigen charme om ontdekt te worden. Zoals Otranto. Dit is de meest oostelijke stad van Puglia. Weer zo’n pareltje met een eeuwenoude geschiedenis. Voor het mooiste uitzicht op zee wandel je naar Via Bastione dei Pelasgi of naar Molo San Nicola. De kathedraal van Otranto, de grootste van de regio, is gebouwd in de elfde eeuw op de resten van een Romeins huis en een ouder christelijk heiligdom. Tijdens de Ottomaanse aanvallen werden bijna alle inwoners van de stad vermoord of als slaaf gevangengenomen. De mensen die zicht schuilhielden in de kathedraal van Otranto kregen de keuze, bekeren tot de Islam of de dood. Geen van allen bekeerden zich, en op de heuvel waar nu de kerk van de Heilige Maria van de Martelaren staat werden ze allemaal onthoofd. De botten van de martelaren zijn in zeven verschillende kasten in de kerk te zien. Dit zijn niet alle botten, sommige zijn al in de vijftiende eeuw naar andere kerken in Italië gebracht. Het Castello Aragonese werd na de Ottomaanse aanvallen geheel in ere hersteld. Het kasteel is nog steeds de belangrijkste entree voor het historische deel van het dorp. Het imposante kasteel beschikt nog over een brede gracht, cilindervormige donjons en twee bolwerken. Vanaf het bolwerk heb je een prachtig uitzicht over Otranto en de Adriatische Zee. Otranto is een echte must voor de cultuurliefhebber, zonaanbidder en fijnproever. Het is een charmant, pittoresk en veelzijdig stadje vol winkels, heerlijke restaurants met zeezicht en architectonische monumenten. Maar ook voor een fijn strand gelegen aan de Adriatische Zee zit je hier goed.

Puglia
Gallipoli

Mooie stad

Via een panoramische kustroute rijd je richting Leuca, dit is het meeste zuidelijke punt van Puglia. Hier ontmoeten de Adriatische en de Ionische Zee elkaar. Het uitzicht is opnieuw geweldig. Onderweg vind je de mooiste baaitjes. Maak dus zeker een stop. Santa Maria di Leuca is het meest zuidelijke punt van Puglia, dit is waar de Adriatische en Ionische Zee samenkomen. De naam Leuca zou zijn afgeleid van het Griekse leukos, dat wit betekent. Volgens een legende komt de naam van Leucasia, een witte zeemeermin die vissers en boeren door haar stem wist te betoveren. Maria zou later een aantal boten hebben gered in een storm, waardoor haar naam werd toegevoegd aan Leuca. Op een kleine drie kwartier rijden vanaf Leuca vind je Gallipoli. Dat vrij vertaald ‘mooie stad’ betekent. Het oude centrum van deze mooie stad is gelegen op een schiereiland middenin de Ionische Zee, dat is verbonden met het vasteland door een eeuwenoude brug. Het is opnieuw een prachtige stad met een geweldig historisch centrum. Het is een typisch vissersstadje met een haven vol kleurrijke bootjes. Tijdens een wandeling door de straatjes van het centrum stuit je op heel wat mooie doorkijkjes en details.  

Puglia
Salento beach

De Malediven van Salento

Toe aan een beetje rust tijdens een hectische reis? Dan zijn de stranden aan de westkust van Salento voor jou weggelegd. Dit worden namelijk de rustigste stranden van Puglia genoemd. De inwoners van Salento hebben ook een motto: ‘Lu Salentu: lu sule, lu mare, lu ientu.’ Letterlijk betekent dit: zon, zee en wind. Een perfecte mix dus voor een heerlijk dagje relaxen aan zee. Baia del Turchi is een paradijselijk strand met hemels wit zand in het westen van Salento waar je je ogen uitkijkt om hoe mooi het hier is. Porto Selvaggio ligt in het zuidelijke puntje van Salento en is nog vrij onbekend. Ook in Salento, maar zeker een aparte benoeming waard, vind je Maldive del Salento. En dat betekent ook eigenlijk letterlijk wat hier staat: de Malediven van Salento. Een schitterend strand met azuurblauw water, gelegen in het plaatsje Pescoluse in Salento. Je hoeft dus helemaal niet zo ver te reizen om van de Malediven te kunnen genieten, heerlijk!

Benieuwd naar meer? Bekijk de 25 mooiste steden van Italië.

Sharon Evers

Sharon Evers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten