Rueda: 10 redenen om deze wijnt(r)ip niet te missen

Rueda: 10 redenen om deze wijnt(r)ip niet te missenRueda: 10 redenen om deze wijnt(r)ip niet te missen

Houd je van stedentripjes en van wijn? Dan is de Rueda wijnstreek een absolute place-to-taste en wel om deze 10 (en nog veel meer) goede redenen:

Vind hier je hotel in de wijnstreek!

#1 Topwijnen:

Wat Rioja voor rood is, is Rueda voor wit. Zowel in Spanje als wereldwijd staat de wijnstreek bekend om de frisse en fruitige Spaanse witte wijnen.

#2 Verdejo:

Alle roem van de streek is te danken aan de verdejo druif. Het geeft de wijnen hun unieke karakter en rijke aroma’s. Proef het zelf in een van de vele wijnhuizen!

#3 D.O. Rueda:

De streek kreeg in 1980 de D.O. status toegewezen. Meer dan 40 wijnhuizen produceren er wijnen van topkwaliteit.

#4 Klimaat:

Het kan er snikheet zijn in de zomer. Daarom worden de druiven vaak ’s nachts geplukt. Het einde van de zomer en het najaar zijn ideale momenten voor een wijntrip naar Rueda. Met een beetje geluk beland je namelijk midden in de druivenoogst!

#5 Ligging:

Op nog geen anderhalf uur rijden van Madrid (er gaat ook een trein!) en daarom perfect te combineren met een citytrip.

#6 Cultuur:

Salamanca, Valladolid, Segovia, Ávila… te veel leuke historische steden waar je ondergedompeld wordt in de Spaanse cultuur.

#7 Geschiedenis:

In het klooster van het dorp Rueda is in de 15e eeuw het Verdrag van Tordesillas tussen Spanje en Portugal getekend. De Nieuwe Wereld (lees = Zuid-Amerika) werd toen verdeeld tussen de twee koninkrijken. Nu begrijp je ook waarom ze in Brazilië Portugees spreken en in Mexico Spaans.

#8 Wijnhuizen:

Volg de Ruta del Vino de Rueda om een goede indruk te krijgen van het gebied en om de Rueda wijnen te proeven. Maar liefst 25 wijnhuizen maken deel uit van deze route. Van eeuwenoude bodegas met een Middeleeuwse oorsprong tot high-end wijnhuizen die voorlopen op innovatie en duurzaamheid.

#9 Tapas:

Behalve het proeven van Rueda wijnen, is de streek ook rijk aan lokale gerechten. Denk aan geroosterde lam, de linzen van La Armuña of de kikkererwten van Fuentesaúco.

#10 Fiesta:

Ga je in de oktober? Dan kun je de Rueda Grape Harvest Festival niet missen. In het tweede weekend van oktober staat het dorp Rueda helemaal in het teken van de druivenoogst.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.