Top 5 meest stressvolle airports wereldwijd

Top 5 meest stressvolle airports wereldwijd

Inhoudsopgave

Airports over de hele wereld hebben te kampen met ontwerpfouten, waardoor ze een stuk ingewikkelder kunnen zijn dan nodig. Denk aan lange afstanden tussen terminals, verwarrende lay-outs en overbevolking als gevolg van slechte planning: deze vijf luchthavens blinken er in uit.

1. Paris Charles de Gaulle Airport (CDG), Parijs, Frankrijk
Degene die CDG heeft ontworpen, moet hebben gedacht dat bewegwijzering puur iets decoratief was en besloot een totaal andere weg in te slaan. De route tussen de incheckbalies en de gates is nog redelijk eenvoudig, maar passagiers met transfers moeten goed opletten als ze op tijd door de luchthaven willen komen. De terminals zijn van elkaar gescheiden door smalle gangen die op een verwarrende manier zijn onderverdeeld. Zo weet je nooit precies waar je naartoe gaat of hoe lang het duurt om er te komen. Houd er dus rekening mee dat je zult verdwalen en ruim wat extra tijd in.

2. LaGuardia Airport (LGA), New York, VS
LGA heeft geen directe metroverbinding vanuit New York, dus moet je het drukke verkeer trotseren en loop je hierdoor op de terugreis ook nog eens het risico je vlucht te missen. Het verkeersprobleem beperkt zich niet alleen tot de weg: LGA ondervindt ook regelmatig luchtverkeersproblemen. Door onder andere de nabijheid van de luchthavens van JFK en Newark ontstaan er opstoppingen die tot lange taxitijden kunnen zorgen. Bovendien is de pre-boarding ook niet veel beter, vooral als je na de beveiliging nog moet rennen naar de juiste terminal. Zelfs de hoeveelheid toiletten tussen Terminal A en B laat te wensen over.

3. Ninoy Aquino International Airport (NAIA), Manila, Filippijnen
NAIA is het grootste vliegveld van de Filippijnen: miljoenen mensen passeren elk jaar de luchthaven van Manilla, die niet gebouwd lijkt op zulke aantallen. De airport is altijd overvol, wat lange rijen voor de beveiliging en douane betekent. Om nog maar te zwijgen over het geduw en getrek voor een zitplaats bij de gate. Voorzieningen stonden over het algemeen ook niet er hoog op de prioriteitenlijst van deze ontwerper, want ook cafés, bars en winkels zijn na de veiligheidscontrole ver te zoeken.

4. Frankfurt Airport (FRA), Frankfurt, Duitsland
De luchthaven van Frankfurt is verbonden door een doolhof van (rol)trappen, liften en tunnels die passagiers met een reeks omwegen langs het inchecken, de veiligheidscontrole, douane, paspoortcontrole en het boarden leiden. FRA is enorm, dus als je bij je gate of terminal komt, heb je een complete workout achter de rug. Maar zelfs met al die ruimte, is het nog mogelijk dat je een winkel of restaurant moet doorkruisen om bij je gate te komen. Bovendien is de omvang van de luchthaven een last voor zowel vertrekkende als aankomende passagiers. Vaak landen vliegtuigen op redelijke afstand van de luchthaven en pendeltransfers naar de terminals kunnen wel 30 minuten duren.

5. Luchthaven São Paulo-Congonhas (CGH), São Paulo, Brazilië
CGH is niet alleen frustrerend, het is ronduit gevaarlijk. De landingsbaan is berucht, omdat deze korter is dan standaard landingsbanen. Daarnaast heeft deze airport te maken met afvoerproblemen, waardoor het erg glad kan worden als het regent. De gladde startbanen hebben in het verleden ernstige ongelukken veroorzaakt en de luchthaven is al eerder gesloten geweest vanwege slecht weer. Hoewel deze fouten vaak het vervelendst zijn voor piloten, maakt CGH het passagiers ook niet bepaald makkelijk. De luchthaven is te klein in verhouding tot het hoge aantal reizigers, wat leidt tot eindeloze rijen die door elkaar heen lopen en daardoor voor verwarring kunnen leiden en maar moeizaam opgelost worden.

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Hi! Ik ben Dylan en voor mijn werk reis ik de hele wereld over, maar ook privé houd ik ervan om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Tijdens al deze reizen probeer ik leuke content te verzamelen voor Voyago.nl. Mijn favoriete vakantieland is Amerika. Wil je meer weten of iets anders vragen? Stuur dan een mailtje via info@voyago.nl! Uiteraard kan je mij ook volgen tijdens mijn reizen via Instagram.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwste berichten