Please assign a menu to the primary menu location under menu

Is jouw auto voldoende uitgerust voor de wintersport?

Is jouw auto goed voldoende uitgerust voor de wintersport?Is jouw auto goed voldoende uitgerust voor de wintersport?

Ga jij dit jaar met de auto op wintersport? Vergeet dan vooral de veiligheidsuitrusting van je auto niet. Weet jij wat je in het buitenland nodig hebt en verplicht in je auto moet hebben liggen? Vergelijkingswebsite Pricewise heeft dit onderzocht.

Winterbanden zijn in veel Europese landen verplicht. Logisch, zou je zeggen, maar in de landen waar dit verplicht is, kan rijden zonder winterbanden je een flinke boete opleveren. Daarnaast word je in veel landen aansprakelijk gehouden voor schade als je niet met winterbanden rijdt, wanneer dit wel verplicht is.

Winterbanden zijn niet altijd genoeg. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat je altijd een sneeuwketting in je achterbak hebt liggen als je op wintersport gaat.

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Heb je pech, of kom je door een ongeval stil te staan langs de weg? Dan ben je verplicht de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen.

Reflecterende veiligheidshesjes: in sommige landen zijn deze verplicht. Hiermee ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik zijn, gooi ze dus niet achterin de auto.

Natuurlijk, een verbanddoos is handig en verstandig om mee te nemen op vakantie. Maar wist je dat het in sommige landen zelfs verplicht is er een in je auto te hebben? Handig om hier rekening mee te houden, zodat hij niet onderin de kofferbak ligt als de verkeerspolitie erom vraagt óf, belangrijker nog, als je de doos echt nodig hebt.

Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening dat je altijd een ongebruikte alcoholtest in je auto moet hebben liggen. Opmerkelijk: tot 2013 kreeg je een boete als je geen alcoholtest bij je had. Nu niet meer, maar officieel is het nog wél verplicht.
In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig voor het rijden op snelwegen. Dit vignet moet je op de voorruit van je auto plakken. Je kunt het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB in Nederland.

Vergeet voordat je op wintersport gaat ook niet naar je verzekeringen te kijken. Met een reisverzekering met wintersportdekking kun je je verzekeren tegen vroegtijdige terugkeer, ziekenhuisopname in het buitenland, ongevallen, beschadiging, verlies en diefstal. Wat dekt de zorgverzekering dan? Ook pechhulp in het buitenland kun je verzekeren met een reisverzekering, maar dit kan ook met je autoverzekering.

In onderstaande infographic van Pricewise zie je in een oogopslag wat je in bepaalde landen verplicht in de auto moet hebben.

0
Alexandra Meijer
Alexandra Meijer
Hi! Ik ben Alexandra, content manager voor Voyago.nl, dol op reizen en nieuwe gerechten ontdekken. Mijn meest gemaakte citytrip is naar Lissabon en voor een vakantie vind je mij het vaakst in Zwitserland. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een mailtje via info@voyago.nl!
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.